Farbror Hugossons Kakor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Till vardags är Martin Hugosson koncernchef för GroupM Sverige och brinner för kommunikation och tech, gärna i en perfekt kombination. Men här bjuder han istället på kanske något ganska otippat: Sina bästa kakrecept!

Martin, när du fick höra talas om att MediaMecca var på väg att lansera ett nytt branschforum för landets annonsörer, nästan skrek du till och ville medverka med just – kakrecept. Varför inte Ai och datadriven marknadsföring eller något annat hållbart och agilt coolt?

-För att livet faktiskt är större än tech och AI. Ibland måste man stanna upp och dofta på syrén och nybakade kakor.

Klara 7 år och Viggo 5 år hjälper gärna pappa Martin med kakbaket och inte minst: Att äta kakorna. Mums!

Så varför just kakor?

– Jamen för att det är så typiskt svenskt! Konsensus, lagom, jämställdhet. Värderingar som vi svenskar ofta lyfter fram som typiska för oss. Blixtlåset, kylskåpet, respiratorn. Uppfinningar som kommer från Sverige och har spridits över världen. Men finns det något ljuvligare än att på ett blommigt fat servera småkakor till  barn som springer barfota början på ett sommarlov som de tror är oändligt?

Jag hoppas ni alla tar er tid att uppleva de där stunderna tillsammans med era nära i sommar och som en hjälp på traven tänkte jag tipsa om tre sorters kakor. Baka dem gärna tillsammans med någon ni tycker om, att baka tillsammans skapar både minnen och band. 

Alltså, det är nästan som att du låter besatt av något frikyrkligt väsen och…äh, vi bara skojar! Du har helt rätt, så klart. Apropå blommor och barfotabarn, hur ser sommaren och semesterplanerna ut?

– Jag hoppas på en sådan här perfekt, svensk sommar med mina barn och vi hoppas kunna inleda semestern och sommarlovet med en sväng till Öland!

Vi avslutar med ett gäng snabba frågor snabba frågor till Martin här nedan, scrolla ner för hans tre bästa recept på småkakor!

Gör: Koncernchef för GroupM Sverige
Ålder: 40
Familj: Barnen Klara och Viggo, 7 och 5 år
Bor: Så långt norrut man kan komma på Dalagatan i Stockholm
Kör: Voi och en hybrid från Volvo
Hobbies: Träning och matlagning
Älskar: Rutiner och förändring
Avskyr: Slentrian
Bästa egenskap: Snabb
Sämsta egenskap: Snabb
Det här visste du inte om mig: Jag har börjat lyssna på musik

En sofistikerad kaka. En sådan man äter om man är beläst och är med i diskursen. En kaka för finsmakaren, menar Martin. Eller som Ernst skulle ha sagt ”Madeleinekakor får det att brumma som en liten humla i mitt bröst”

Farbror Hugossons Topp-3 småkakor

Madeleinekakor
Bara namnet gör att man ser det där mysiga gamla fatet med blå blommor från Rörstrand. Ni vet det där ni har ärvt och fast det har några skavanker så är det ändå det ni sträcker er efter först. Dessutom känns det som en sofistikerad kaka. En sådan man äter om man är beläst och är med i diskursen. En kaka för finsmakaren.

Du behöver
• 75 g smör, mjukt
• 0,75 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 citron, skal
• 2 ägg (ekologiska)
• 1,5 dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal krämigt i en bunke.
3. Rör ner äggen.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
5. Smörj och bröa Madeleineformen.
6. Fördela smeten i formen.
7. Ställ formen i mitten av ugnen på ett ugnsgaller.
8. Grädda till gyllene kakor, i cirka 10 minuter.

Hallongrottor
Jag älskar hallon men är lite rädd för grottor. Därför är den här kakan både spännande och god på samma gång. Kontrasterna gör varje kaka till ett litet äventyr. Jag äter gärna kanten först och sparar grottan till sist men det gör man ju som man vill. Utmana dig själv och blunda när du tar första tuggan och låt det mjuka, söta mitten och den krispiga kanten som smälter i munnen blandas om vartannat. En kaka för livsnjutaren.

Ingredienser till 20-24 st
• 4 1/2 dl vetemjöl
• 1 dl socker
• 1 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• 200 g smör (eller margarin)
• 1 dl hallonsylt. Gärna hemgjord.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
3. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar.
4. Fyllning: Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
5: Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

Drömmar
Jag gillar när de är riktigt kalla, nästan frysta och man äter dem direkt ur fryspåsen i smyg gömd bakom frysdörren. Men det gör man ju som man vill. Till synes en lite tråkig kaka men vi har kommit längre än att döma kakor efter sitt utseende. Den sköra sprödheten för att varje tugga måste göras med varsamhet. En kaka för den som uppskattar det subtila i livet.

Ingredienser till 20-24 st
• 50 g smör eller margarin
• 1 1/2 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 1/2 dl mat- eller rapsolja
• 1/2 tsk hjorthornssalt
• 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)

Gör så här
Sätt ugnen på 150˚C. Notera att det är lägre temperatur än de andra. Det är en ömtålig kaka som behöver lite mer tid på sig.
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner i degen. Arbeta in resten av mjölet. Rulla små kulor av degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 – 20 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

Share.

About Author

Comments are closed.